Hanshi Nico Gordeau
1954 - 8e Dan Kyokushin karate

Hanshi Nico Gordeau is met zijn twee broers de grondlegger van dojo Kamakura.

Onlangs is Hanshi Nico gepromoveerd tot de 8e dan Kyokushinkai Karate vanwege zijn betekenis voor de Karate-sport en de vechtsport in het algemeen.

Hanshi Nico Gordeau heeft verschillende keren in Japan gevochten tegen o.a. Andy Hug, Michael Thompson, Jean Claude van Damme en Dolf Lundgren.

Hij heeft ook deel uitgemaakt van het nederlands team dat deelnam aan het W.K. Kyokushinkai te Tokyo o.l.v. sensei Scharrenberg in 1987. Andere leden van het nederlands team waren: Eric Constacia, Peter Smit, Michel Wedel en Gerard Gordeau. Dit team was het sterkste team ooit en Hanshi Nico Gordeau leverde de snelste k.o. Hij velde zijn tegenstander met een linkse Mawashi Geri in maar liefst 9 seconden. Deze wereldkampioenschappen duurde 3 dagen en het nederlands team bereikte de 4e ronde.

Hanshi Nico Gordeau heeft niet alleen Full Contact Karate-wedstrijden gedaan, maar ook een kooigevecht en meerdere freefight-partijen in Japan. Hanshi Nico Gordeau :'Ik heb diverse partijen gedraaid in volledig uitverkochte stadions. Dol-enthousiaste mensenmassa's die met je op de foto willen, handtekeningen uitdelen, artikelen in magazines,etc,etc. Japan moet je meegemaakt hebben om te begrijpen dat daar een heuse vechtsport-cultuur heerst."

Open Europese Kampioenschappen Kyokushin Karate
Voor de 17e keer organiseert dojo Kamakura de Open Europese Kampioenschappen Kyokushin Karate. Het spektakel barst los op zondag 18 maart 2007 in sporthal Overbosch te Den Haag. Vele deelnemers uit binnen- en buitenland zullen aanwezig zijn en vooral de deelnemers uit het voormalige Oostblok worden sterk vertegenwoordigd.

De deelnemers komen uit verschillende vechtsport-disciplines, als o.a. Taekwondo, Kung-Fu, Kickboxing, Judo en alle stijlen Karate. Zoals voorgaande jaren zat het publiek van het begin tot het eind op het puntje van hun stoel.

Onder de deelnemers bevonden zich diverse wereld-, europese - en nederlandse kampioenen en natuurlijk kwamen ook de regionale toppers aan bod. Ook de vrouwen (o.a. uit Japan, Rusland, Belgie, Frankrijk, Nederland en Duitsland) waren dit jaar sterk vertegenwoordigd.

De jeugd is de toekomst
De jeugd is ontzettend belangrijk voor de toekomst van de vechtsport. Veel jongeren zijn slap en hebben andere interesses. Diegene die wel hard trainen kunnen uitgroeien tot volwaardige karateka of andere vechtsporter.

(Vecht)sport is bij uitstek geschikt om belangrijke levenslessen te leren:

-respect voor anderen,
-doorzettingsvermogen,
-het dragen van verlies
(maar ook het kunnen (over)winnen),
-karakterbouwend,
-bescheidenheid, maar niet slaafs,
-zelfrespect, maar geen kapsones.
Scheidsrechters
Hanshi Nico Gordeau heeft zich groen en geel geergerd over incompetente, ongeinteresseerde scheidsrechters. Dit was voor hem een extra motivitatie om het na zijn vechtcarriere goed te doen als scheidsrechter. De Hanshi is daar zeker in geslaagd omdat hij heel goed oplet tijdens partijen en zijn achtergrond als vechter heeft hem daar goed bij geholpen. "Je moet de wedstrijd voelen, je moet niet alleen zien wat er in de ring gebeurt, maar ook weten wat er in het hoofd van de vechter omgaat. Naast o.a. het scheidsrechteren zijn wij bezig 'onze' mensen op te leiden zodat zij ons kunnen opvolgen".
Toekomst
Hanshi Nico Gordeau:"De door ons georganiseerde Open europese kampioenschappen Full Contact Karate moeten open blijven en we proberen het niveau hoog te houden, zodat ons toernooi het beste blijft. Wij heten iedereen welkom en we propageren diversiteit binnen de vechtsport. Dit wordt bevestigd door de vele aanmeldingen vanuit diverse stijlen en vanuit diverse landen.
Het is belangrijk niet alleen in je eigen cirkeltje wedstrijden te doen want daarmee beperk je de deelnemer, je dojo, je stijl en de vechtsport in het algemeen!"
Hanshi Nico Gordeau: "ik draag op mijn manier een steentje bij in de vorming van (kampioen-) leerlingen. De personen zelf hebben dit al in zich alleen moeten de leraren proberen het uiterste uit de persoon te halen. Het is een kwestie van aanvoelen.

De een moet je zo aanpakken en de ander weer anders. Plezier in je sport is erg belangrijk.
De reden dat ik zelf nog altijd spar is dat het me scherp houdt, ik blijf zo in vorm en ik hou kontakt met de 'werkvloer' zodat je nuchter met beide benen op de grond staat en blijft staan." Enkele kampioenen die Hanshi Nico Gordeau mede heeft getraind zijn o.a.: Felter, Heskes, Agar, Hakim, Idu, Sarac, Bus, Bosma, de Kruyf, Holman en de nieuwe wereld-kampioene Oyama-Karate Groeneveld.

Met dank aan Huibert de Jong (Dojo Kamakura/U.F.O.-Europe)