Informatie Nunchaku
Click hier om naar de Nunchaku-gallery te gaan.

Nunchaku-do:

Nunchaku-do is een snelgroeiende vechtsport waarbij gebruik gemaakt wordt van het, Japanse wapen, de nunchaku. Bij de sport wordt gebruik gemaakt van een speciale veiligheids-nunchaku die speciaal voor de sportbeoefening ontwikkeld is. De mogelijkheden van dit sportattribuut zijn ongekend en maken het daardoor een uiterst effectief wapen. Nunchaku-do kent vier verschillende disciplines. Kumite, Kata, Free-style en Jutsu.

Kumite:
De kumite is een gevecht tussen twee tegenstanders met elk een eigen nunchaku. Het gaat erom punten bij de tegenstander te scoren. De wedstrijd wordt geleid door drie scheidsrechters. De deelnemers aan deze vorm worden ingedeeld in lengteklassen, want kracht en massa zijn onbelangrijk. Snelheid en precisie daarentegen des te meer.

Kata:
Bij de kata gaat het erom vastgestelde basishandelingen, in een serie gerangschikt, tot in de perfectie uit te voeren. Deze oefening moet individueel worden uitgevoerd. Een jury geeft een beoordeling gebaseerd op houding, uitstraling, technische perfectie, enz. Een goede controle is hierbij van groot belang.

Freestyle:
De freestyle-vorm is een discipline waarbij amusement voorop staat. Ook dit is een individuele vorm. De deelnemer laat in korte tijd een vrije oefening zien deels met één en deels met twee nunchaku's.Een jury zal de deelnemer beoordelen op zaken als draaisnelheid, draaivariaties, beweging, showelement, enz. De creativiteit speelt bij deze discipline een grote rol.

Jutsu:
Het onderdeel jutsu is de reële vechtkunst met de nunchaku. Hierbij wordt met de nunchaku verdedigings, - zowel aanvalstechnieken getraind tegen verschillende ongewapende en gewapende bedreigingen zoals die in de praktijk kunnen voorkomen.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van slagen, blokken, worpen, klemmen en ontwapeningen. Er zijn geen competities in deze discipline.
Waar kan je Nunchaku-do trainen?
Sinds een aantal jaren wordt er les gegeven in Nunchaku-do bij sportschool Kamakura in Den Haag. Deze trainingen vinden plaats onder leiding van de rijks gediplomeerde sensei Volmer Montsma. Als je meer wilt weten of een proefles volgen ben je altijd van harte welkom. De trainingen zijn op zaterdag van 10:00 - 12:30 uur. Meer informatie over nunchaku kun je vinden via de site van de World Nunchaku Association: http://www.nunchaku.org/

De geschiedenis van Nuchaku-do
De exacte geschiedenis van de nunchaku is niet bekend. Men heeft wel een vermoeden hoe het is verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid was de nunchaku van oorsprong een dorsvlegel of een paardenbit of een ander landbouwwerktuig. Door Chinese immigranten werd dit wapen (shuang chin kun genoemd) in de 13e en 14e eeuw rond het eiland Okinawa in de buurt van Japan geïntroduceerd.

De Japanners waren zeer geïnteresseerd. In grote getale probeerden ze de kunst van dit wapen onder de knie te krijgen. De daarbij overgenomen technieken werden later aangepast aan de eigen Japanse opvattingen terwijl daarbij ook de naam van het wapen veranderde. De Japanners gingen het wapen "nunchaku" noemen. De nunchaku werd een onderdeel van het Okinawa Kobujutsu, de kunst van het hanteren van klassieke karatewapens.

In de periode 1970-1974 werd het Westen geconfronteerd met het fenomeen Bruce Lee. Bruce Lee (Li Yuen-kam) was een vechtsportspecialist (Jeet Kune Do) en acteur van Chinese afkomst. In zijn films hanteerde hij een fascinerend wapen, de nunchaku. In bijna alle Westerse landen werden de films een groot succes en de sportscholen werden overspoeld met de vraag naar Oosterse gevechtssporten. Met name de nunchaku werd razend populair.

Deze populariteit had echter ook een keerzijde. Steeds meer jongeren hadden een nunchaku in het bezit ondanks dat zij er absoluut niet mee om konden gaan. Met de nunchaku gebeurden steeds meer ongelukken. Ook werden de nunchaku's steeds vaker aangetroffen bij excessen zoals straatgevechten. Het duurde niet lang voordat de nunchaku werd geplaatst in de "Wet tot wering van ongewenste handwapenen". De beoefening met de nunchaku werd dus voor iedereen, inclusief de serieuze Karateka's, onmogelijk.
 
Stichting Nunchaku Nederland
Dit verbod werd door de overheid strikt toegepast totdat in 1984 een groot vechtsport toernooi, georganiseerd door het vechtsportblad Zendokan, gewonnen werd door Milco Lambrecht. In de oefeningen van Milco Lambrecht stond de vaardigheid met de nunchaku centraal. Deze oefeningen lieten weinig over van het slechte imago die zich de laatste jaren omtrent de nunchaku hadden gevormd. Op dat moment werd de basis gelegd voor het hedendaagse NUNCHAKU-DO. Milco Lambrecht verzamelde diverse geïnspireerde Nunchaku-experts uit het gehele land om zich heen om de mogelijkheden van het veelzijdige wapen uit te diepen.
Al gauw ontstond er een groep van enthousiastelingen met maar één doel: van de nunchaku een officiële en zelfstandige sport maken. Er werd de speciale "veiligheidsnunchaku" ontwikkeld, waarmee de mogelijkheden nog groter werden. Het werd nu zelfs mogelijk om met de nunchaku wedstrijden (gevechten) van man tegen man te realiseren. Speciale outfits werden ontwikkeld, wedstrijdregels opgesteld en exameneisen uitgewerkt. In 1987 werd de Stichting Nunchaku Nederland (SNN) opgericht. De sport kreeg gestalte.

Deze landelijk overkoepelende organisatie kreeg in recordtijd in 1990 erkenning van het NOC*NSF middels aansluiting bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG). De zwart/gele veiligheidsnunchaku van de SNN kreeg als enige nunchaku een ontheffing uit de wapenwet. Alle andere nunchaku's zijn tot op heden nog verboden. Het Gerechtelijk Laboratorium en het Openbaar Ministerie hebben uitsluitend de nunchaku van de SNN erkend. (informeer altijd naar de zwart/gele veiligheidsnunchaku van de SNN).
Sensei Volmer Montsma
Meteen vanaf de oprichting van de SNN werden leraren (sensei's) opgeleid om op verschillende sportscholen les te geven. Deze kersverse nunchaku sensei's bestonden uit ervaren instructeurs die hun sporen al ruimschoots in andere vechtsporten hadden verdiend.

Tot één van de eerste sportscholen waar Nunchaku onderricht werd behoorde sportschool Olympia. Onder de eerste leerlingen (kohai's) bevond zich Volmer Montsma en al snel was hij helemaal weg van de ongekende mogelijkheden van het handwapen "de Nunchaku".

Terwijl het initiatief, wat in 1984 was gestart, uitgroeide tot een landelijke, erkende vechtsport doorliep kohai Volmer Montsma de gehele stof als eerste generatie volgens "het boekje".
De kohai voelde zich sterk aangetrokken tot alle disciplines maar de boventoon voerde toch wel de freestyle. Na het behalen van div. prijzen in wedstrijdverband (o.a. de eerste plaats op het Open Neder-landse Kampioenschap Nunchaku Freestyle 1994) besloot hij zich steeds meer op het lesgeven en uitdragen van de sport Nunchaku-do toe te leggen.

Toen in 1992 de rijkserkende Leraar Martial Arts werd opgezet voldeed kohai Volmer Montsma net aan de minimum leeftijd en schreef zich in. Het jaar daarop was hij de jongste sensei (21 jaar) die afstudeerde. De sport Nunchaku-do ontwikkelde zich onderwijl verder over de Nederlandse en zelfs Europese grenzen heen. In 1996 werd de World Nunchaku Association (WNA) opgericht. Bij de WNA zijn momenteel al meer dan een tiental landen aangesloten. Na een korte periode waarin Sensei Volmer Montsma her en der in opdracht les had gegeven starte hij in Den Haag zijn eigen nunchaku team op.
Kamakura
Nadat sensei Volmer Montsma een aantal jaren zelfstandig les had gegeven ontstond er bij hem en zijn team behoefte aan betere en extra begeleiding en faciliteiten. Vanwege het traditionele karakter van dojo Kamakura wende hij zich tot deze dojo met het verzoek of hij de Kobudo discipline Nunchaku-do kon onderbrengen in deze multifunctionele sportschool. Sensei Volmer Montsma werd van harte welkom geheten. Tot op heden is Kamakura nog steeds de enige plaats in Den Haag waar goed nunchaku wordt gegeven volgens de richtlijnen van de World Nunchaku Association onder leiding van een rijkserkend leraar.
Meer informatie over Nunchaku-do of vechtsporten algemeen kunt u vinden onder de volgende links;

http://www.nunchaku.org/
http://leraren-martialarts.startkabel.nl/
http://www.vechtsport.nu/


Click hier om naar de Nunchaku-gallery te gaan.